Ga naar hoofdinhoud

Zweden life – De houthakker

Er is bos in Zweden, veel bos; het grootste gedeelte van het land is bedekt met bosgebied. Als je een huis bezit hoort daar meestal een groter of kleiner stuk grond bij, waarvan het natuurlijk de bedoeling is dat je dit bijhoudt. Bomen  die oud/slecht worden moet je op tijd weghalen, bomen of takken die te dichtbij elektriciteitskabels staan kunnen gevaarlijk zijn.

Voor mij één van de redenen dat ik Martijn al vanaf het begin af aan gestimuleerd heb om een cursus motorzagen te volgen, zodat we daarmee veilig aan de slag kunnen. Natuurlijk was de professionele motorzaag er als eerste en de cursus volgde daarna.

Energiebedrijf ingeschakeld

De buren in Krusbo hebben ons verteld dat wanneer bomen dichtbij elektriciteitskabels staan, je het energiebedrijf kunt bellen; zij halen deze dan voor je neer. Dit is ook het meest verstandige om te doen, omdat als het wel misgaat en je zelf per ongeluk een kabel raakt dit voor je eigen rekening is. Dus een belletje naar het energiebedrijf in mijn ‘’beste’’ Zweeds en inderdaad geregeld. Rondom de kabels had ik flink wat bomen gemarkeerd, gelijk maar goed aanpakken leek mij het beste. Martijn zou dan alleen nog maar de bomen van takken moeten ontdoen en ze in kleine stukjes zagen. Daarna kan ik het dan weer door de houtklover gooien en een nieuwe voorraad brandhout is geboren.

Veel bos – veel bomen

Met het certificaat op zak en alle officiële bijbehorende kleding is Martijn naar Zweden vertrokken om eens flink aan de slag te gaan bij ons huisje in Knåpbodarna. Het energiebedrijf had inderdaad zijn werk gedaan en de bomen lagen plat. Wat we ons niet hadden gerealiseerd – en dit is inderdaad een beetje naïef – is dat het meeste werk pas na het neerhalen van de bomen volgt. Grote bomen met nog veel takken die je allemaal één voor één eraf moet zagen en dan vervolgens de takken op een grote stapel mag gaan verbranden.  Pas daarna kan je de grote boom in kleine stammetjes zagen en die moet je natuurlijk weer ergens naartoe tillen om er een nette stapel van te maken. En aangezien ik naar hartenlust bomen had gemarkeerd lagen er zo’n elf bomen kris kras over ons terrein en achter in het bos op hem te wachten. Dit was een beetje teveel van het goede in één weekje tijd. Daarnaast begon aan het einde van de week de eerste sneeuw te vallen en bemoeilijkte dit de werkzaamheden nogal.

Nog lang niet klaar…

Maakt niet uit, er is zoveel mogelijk  weggewerkt en als de sneeuw volgend jaar weer is verdwenen volgt de rest. Zoals er waarschijnlijk dan ook nog heel veel andere werkzaamheden zich voordoen. Ik zal eerlijk zijn, naast dat ik het van groot belang vindt dat we veilig onze grond kunnen onderhouden, is er een andere reden dat ik graag wilde dat Martijn leerde om goed met een motorzaag om te gaan. Veel Zweedse mensen hebben aan het begin van hun terrein mooie hoog afgezaagde boomstammen staan, met van die halve knoesten die uitsteken aan de zijkant. Dat vind ik zo gaaf en dan het liefst ook nog met zo’n echt Zweeds hekje erbij; het zou onze huisjes helemaal afmaken… 😊

Wie weet het?

Ik kon geen mooie foto vinden van die boomstammen en Zweedse hekjes, waar ik het over heb. Zijn er mensen die weten wat ik bedoel?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top