Ga naar hoofdinhoud

Zweden – natuurlijk genieten!

Rust, ruimte en een natuurlijke omgeving

Wist u dat…

 • Zweden bijna 11x groter dan Nederland is en er wonen ruim 9 miljoen mensen in het land. De inwoners leven met name in het zuidelijk deel van Zweden, ter hoogte van Malmö, Göteborg en Stockholm. De enige autochtone minderheid van betekenis wordt gevormd door de ongeveer 17.000 Samen (Lappen) in het noorden.
 • Het land bezaaid is met meren, circa 96.000. De twee grootste liggen in het zuiden: het Vättermeer en het Vänermeer, het grootste meer van Zweden.
 • Zweden is een koninkrijk in Scandinavië (tevens het grootste Scandinavische land). Het land wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en het zuiden.
 • Zweden is officieel lid van de EU, maar de munteenheid is nog steeds de Zweedse kroon (SEK). 100 Zweedse kronen is ongeveer 10,20euro waard en 1 Zweedse kroon ongeveer dus iets meer dan 10eurocent.
 • De voertaal is Zweeds in verschillende dialecten, afhankelijk van het gebied waar je verblijft. De meeste (jongere) mensen, spreken ook goed engels.
 • De nationale feestdag van Zweden is op 6 juni.
 • Van begin mei tot eind augustus de dagen in Zweden langer zijn dan in Nederland
 • Daarentegen de wintermaanden het al vroeg op de middag weer donker wordt
 • Midzomernacht valt jaarlijks op de vrijdag vlak voor of na 21 juni
 • Het dalapaardje (dalahäst) het symbool van Zweden is.
 • Fika de naam van het traditionele Zweedse koffiemoment is
 • Zweden het Allemansrätten (allemansrecht) kent
 • Falu-röd de bekendste kleur van Zweden is

Dalarna

De provincie Dalarna ligt in Midden-Zweden en met zijn bergen grenst het in het westen aan Noorwegen. Van rode huisjes tot het Dalarna paard, veel Zweedser krijg je het niet. Het kenmerkt zich door uitgestrekte bossen, duizenden meren en wildlife.

Overal ben je middenin de natuur in Dalarna. Bossen, bergen, meren en rivieren liggen klaar om ontdekt te worden. Hier ben je ver weg van drukte en files, het leven is hier rustig en goed! In de zomer kun je genieten van lange avonden, waar het vrijwel niet donker wordt en in de winter genieten van echte kou, veel sneeuw en vuurtjes om de lange avonden op te lichten. Ook in de herfst met prachtig felgekleurde bomen en in de lente waarin de natuur weer ontwaakt, is het een genot om hier te zijn.

Het Dalapaardje (dalahäst)

Het rood-oranje paardje, beschilderd met traditionele motieven is het bekendste beeldmerk van Zweden.

De enige echte wereldberoemde houten paardjes worden gemaakt in Nusnäs, in de buurt van Mora, bij de familie Olsson. Het komt dus oorspronkelijk uit Dalarna.

Het paardje werd ‘geboren’ in de de 18e eeuw. Bosarbeiders brachten lange winteravonden door, ver van huis. Als tijdverdrijf sneden zij paardjes uit hout, voor hun kinderen thuis. Dat werd populair speelgoed en steeds meer mensen wilden er eentje hebben. Tegenwoordig zijn de ‘Dalahäster’ er naast het traditionele rood-oranje, ook in wit, blauw en zwart. Tot aan vandaag is het een geliefd souvenir. Zowel in de dorpjes Nusnäs en Tällberg, kent het vervaardigen van deze paardjes een lange traditie. Vooral in Tällberg staan de dorpelingen bekend vanwege hun traditionele volkskledij (schorten en mutsjes voor de dames, vesten en pofbroeken voor de heren) en midzomerfeesten.

Fika / kanelbulle

Fika ( het koffiemoment) is  een belangrijk sociaal dagelijks moment (of momenten) voor de Zweden. Men spreekt in de volksmond ook van Goo Fika en dit betekent dan koffie/thee met taart, cake, koek, etc. De kanelbulle is één van de bekendste en de meest populaire lekkernij. Het is een kaneelbroodje gemaakt van fijn witbrood waarin je roomboter en zoete kaneelstroop proeft. Je moet het geproefd hebben

Midzomernacht

Midzomer vieren is een Zweedse gewoonte met een lange geschiedenis! Het is het grootste en belangrijkste feest in Zweden, waarmee de komst van de zomer, de zon en de natuur worden gevierd volgens ouderwetse tradities. In elk dorp staan versierde meipalen en wordt er feest gevierd met veel muziek, meestal accordeon- en gitaarmuziek en liedjes. De grootste feesten vind je rond het grote Siljanmeer (vlakbij onze vakantiehuizen)

Kreeftenfeest

Rivierkreeften zijn in Zweden een delicatesse en de maand augustus is de maand van de kreeftfeesten (kräftskiva). Er worden gekookte rivierkreeften gegeten (gekookt in zoutwater met dille) in combinatie met hapjes, bier en sterke drank. Dit gaat samen met gezang, lampionnen en feesthoedjes

Allemansrätten

Het Zweedse allemansrecht geeft iedereen het recht om te genieten van de natuur.

Allemänsrätten is uniek en maakt een belangrijk onderdeel uit van de Zweedse levensinstelling: iedereen heeft het recht om van het prachtige land te genieten. En dat betekent dat het je vrij staat je tent op te zetten waar je wil, een duik te nemen in een willekeurig meertje, te gaan wandelen, paardrijden of varen waar het je mooi lijkt of bloemen, bessen of paddestoelen te plukken uit de vrije natuur. Als je duidelijk kunt zien dat een bepaald stuk land aan iemand toebehoort, dan moet je wel eerst toestemming aan de eigenaar van dat stuk land vragen.

De enige voorwaarde bij dit oude gewoonterecht: wees voorzichtig met de natuur en respect hebben voor mens en dier. Vanzelfsprekend laat je geen afval achter, etc

Falu-röd

Vrijwel overal in Zweden zie je de bekende rode kleur op huizen en schuren. Heel erg Zweeds en natuurlijk afkomstig uit Dalarna, de kopermijn bij Falun.  De kenmerkende kleur stamt uit de 16e eeuw en is ontstaan door ijzeroxide te mengen met andere ingrediënten. Het leverde een dieprode, glanzende verf op die het hout uitstekend opneemt. Rond de 16e eeuw was het gebruik van deze verf alleen voor de rijken, tegenwoordig is de kenmerkende kleur door heel Zweden volop terug te vinden. De mijn is in 1992 gesloten, maar de beroemde rode verf wordt er nog steeds gemaakt.

Cantharellen

In de herfst worden er volop paddenstoelen en met name cantharellen geplukt, ze mogen namelijk vrij geplukt worden. Iedere zweed heeft geheime vindplaatsen die hij aan niemand verklapt.

Het plukken is leuk en avontuurlijk. Je struint door het bos en hebt al snel een hele mand vol. Het verwerken van de paddenstoelen in een maaltijd en het opeten daarvan is heerlijk.

Natuurlijk moet je wel weten wat je doet, aangezien er ook zeer giftige paddenstoelen zijn.

Wildlife

Dalarna heeft een rijk wildleven. Beren, wolven, elanden, veelvraten, lynxen en ook ander wild, ze leven en zwerven allemaal rond in de uitgestrekte natuur.

De koning van het bos, de eland kun je overal in Dalarna tegenkomen. Vaak zie je ze langs de weg, vanuit je auto. Deze indrukwekkende beesten kunnen tot 2.20meter hoog zijn (schofthoogte) en tot 375kg zwaar. Op meerdere plaatsen kun je ook een elandensafari maken.

Rij voorzichtig met name op de onverharde kleinere weggetjes, zeker als het vroeg op de dag of aan einde van de dag is; het is mooi om wildlife te ZIEN, maar niet om mee in botsing te komen!

Beleef jouw Zweden avontuur!

Onze twee authentiek Zweedse huizen helpen u onthaasten, leven dichtbij de natuur en puur genieten van ruimte en stilte. Elk jaargetijde met zijn eigen charme…

Back To Top