Ga naar hoofdinhoud

Welkom in Zweden!

De provincie Dalarna ligt in Midden-Zweden en met zijn bergen grenst het in het westen aan Noorwegen. Van rode huisjes tot het Dalarna paard, veel Zweedser krijg je het niet. Het kenmerkt zich door uitgestrekte bossen, duizenden meren en wildlife. In de zomer genieten van de lange avonden, waar het vrijwel niet donker wordt en in de winter genieten van de kou, veel sneeuw en vuurtjes om de lange avonden op te lichten. Ook in de herfst met prachtig felgekleurde bomen, de cantharellen en in de lente waarin de natuur weer ontwaakt; is het een genot om hier te zijn.

Activiteiten

Er zijn oneindig veel mogelijkheden tot recreatie in de directe omgeving, zoals wandelen, mountainbiken, zwemmen, varen, vissen en nog veel meer.  Het prachtige Siljanmeer is het grootste meer van Dalarna. Daar beleef je de typisch Zweedse cultuur en natuur en de dorpjes rondom het Siljanmeer zijn een echte aanrader. Tussen Falun en Borlänge ligt het Runn meer. Op dit meer kan ’s winters worden geschaatst op goed geprepareerd natuurijs. In de zomer lopen er mooie kanoroutes langs- en over dit meer.

Twee huizen liggen afgelegen, middenin de bossen en zijn alleen via onverharde wegen te bereiken. Desondanks zijn met de auto zowel Falun, Leksand en Borlange in ongeveer drie kwartier te bereiken. Falun is de hoofdstad van Dalarna en is vooral bekend van de kopermijn Falu Gruva, Borlänge heeft een groot overdekt winkelcentrum en vele bekende grote winkelketens.

Ons appartement ligt op een kleinschalige vakantiepark aan de voet van Gesundaberget, wat uitzicht geeft op het Siljanmeer. Hier vlakbij zijn de mooie dorpjes Leksand, Rättvik en Mora. Orsa Grönklitt is ongeveer 20 minuten rijden. Een bezoek aan de hoofdstad Stockholm is ook zeker de moeite waard, dit ligt op zo’n 2,5 uur rijden.

Winter

Op het Runn meer wordt er totaal meer dan 50km aan banen geveegd en jaarlijks wordt de Grand Prix KNSB marathonwedstrijd hier georganiseerd. Er zijn kleine gezellige skigebieden, zoals o.a. Romme Alpin (23km piste) en Bjursås (12,6km piste), Orsa Grönlklitt (23 pistes) en ook Gesundaberget. De grotere skigebieden bij Sälen en Idre Fjäll zijn iets verder rijden. Langlaufroutes zijn er volop in de directe omgeving. Natuurlijk zijn het rondcrossen op een sneeuwscooter of een hondensleetocht meemaken onvergetelijke ervaringen.

Activiteiten in de regio

Falu Gruva
Mijnbouwwerk in Falun – UNESCO werelderfgoed In de 17e eeuw was de kopermijn bij Falun de grootste mijn ter wereld. Het Zweedse koper werd gebruikt voor munten, kerktorens en voor daken van kastelen door heel Europa. Nu is de mijn één van de best bewaarde ter wereld. Er is van alles te zien en te horen; imposante grotten en gangen, openluchtmijn, bezoekerscentrum, een mijnmuseum en de rondleidingen worden op een leuke, interessante manier gegeven.
Dalarnas Museum Falun
Cultuurhistorisch museum met zeer verschillende exposities.
Carl Larsson
Carl Larsson en Anders Zorn zijn twee van Zwedens beroemdste en meest geliefde kunstenaars. Vlakbij de kopermijn in Falun ligt Sundborn, waar Carl Larsson met zijn vrouw Karin (’s werelds eerste interieurontwerpster) heeft gewoond. Zijn huis, de Carl Larsson-gården is een kunstwerk op zichzelf.
Maserhallen Aqua Nova Borlänge
Zwemparadijs met spannende glijbanen en kunstmatige golven. Ook is er een 25 meter bad met 7 banen. Hele jaar geopend.
Fabriek Nusnäs
Hier is de fabriek en werkplaats waar je kunt zien hoe de Dala-paardjes worden gemaakt. Beschilder hier je eigen paard of koop één van de paardjes met traditionele motieven als souvenir.
Zomer rodelbaan Rättvik
In Rättvik is een parellelrodelbaan, 2 banen naast elkaar. De baan is 725meter lang en een attractie voor de hele familie. Boven bij het startpunt heb je een fantastisch uitzicht over het Siljan meer.
Avonturenpark Sommarland Leksand
Aan het Siljanmeer gelegen speelparadijs met allerlei attractie: een speelhal, klimwand, kartbaan, quadbaan, trampolines, reuzenrad, achtbaan, schietbaan en veel waterattracties met diverse glijbanen, wildwaterattracties, etc.
Orsa Roofdierenpark
Wil je garantie hebben op het zien van wild en rustig van dichtbij bekijken, dan is een bezoek aan Orsa Rovdjurpark beslist aan te raden. De roofdieren leven in hun natuurlijke omgeving, vanaf de hoog gelegen wandelpaden en uitzichtvlonders kun je de dieren zien.
Tomteland (Mora)
Sprookjes komen tot leven in Tomteland, de wondere wereld van trollen, elven, heksen en feeën.
Fulufjällets nationalpark
Uitgestrekt natuurgebied boven Sälen, tegen de grens van Noorwegen. Het Nationale Park Fulufjället heeft zijn naam te danken aan de berg Fulufjället die 1.044 hoog is. Bij het bezoekerscentrum in het park parkeer je gemakkelijk je auto van waaruit je korte en langere wandelingen kunt maken. Neem vooral een kijkje bij Njupeskär, de hoogste waterval van Zweden. Vooral in de winter, als de waterval bevroren is, is het een spectaculair gezicht. En… als je door de overweldigende natuur van één van de jongste nationale parken van Zweden loopt, kun je je best voorstellen dat dit het leefgebied van beren, lynxen, veelvraten en wolven is. Ook vind je hier de oudste boom ter wereld. Hij is 9.550 jaar. Deze eeuwenoude spar, Old Tjikko, heeft zijn leeftijd te danken aan zijn speciale techniek om zichzelf te klonen. Zijn stam heeft een gemiddelde levensduur van ca. 600 jaar. Maar wanneer de stam afsterft, groeit er gewoon weer een nieuwe uit hetzelfde wortelgestel. De boom heeft zijn naam te danken aan de overleden hond van de professor die de boom ontdekte.
Gyllbergen naturreservat
Mooi natuurreservaat zowel in de zomer als ook in de winter, vlakbij Borlänge. (Lange) wandelroutes met plekken om te overnachten en/of grillplaatsen. In de winter veel langlaufroutes uitgezet.
Moreys äventyr & konferens
Falun (45min ten noorden van Falun, Svartnäs): Quad safari
Lugnet
Deze plek is makkelijk te herkennen aan de hoge skischans. Hier zijn velerlei activiteiten te doen, zoals o.a: Minigolf & frisbeegolf Bowling Wandelpaden Verschillende gradaties mountainbike trails Verhuur mountainbikes (Lugnet camping) Ski-museum, skischans & bergbaan
Främby Udde resort, Falun
Runn is een prachtig meer, met vele eilandjes. Langs het meer zijn meerdere geschikte plaatsen om het water te verkennen. Zoals bijv. bij Främby Udde. Hier is een restaurant en een outdoorcentrum je van het water, zandstrand, met zwemsteigers en een speeltuin kunt genieten. Ook zijn er wateractiviteiten, zoals kanoverhuur en waterfietsen. In de winter; zie schaatsen
Vissen
Zweden is ook favoriet bij liefhebbers van de hengelsport, met zoveel water is dat natuurlijk niet zo vreemd. Je kunt zo’n 37 soorten vis vangen, gewone én edele soorten. De grootste daarvan zijn snoek, snoekbaars en baars, naast zalm, forel en vlagzalm in snelstromend water. Als je gaat vissen, check dan altijd bij het plaatselijke toeristenbureau of je een vergunning nodig hebt. Dat is niet voor alle wateren het geval, maar voor de meeste plekken wel. Een visvergunning in Zweden kost doorgaans erg weinig en is bij het toeristenbureau te koop, of soms zelfs op de visplek zelf. Voor een heel aantal wateren kun je ook een viskaart via app op je telefoon kopen www.ifiske.se
Mountainbiking
Er zijn vele mooie en uitdagende trails in Dalarna te vinden. Routes zijn het beste op te zoeken via het internet. Ook zijn er onofficiële trails door de bossen heen. http://www.visitdalarna.se/sv/tema/bikingdalarna/ https://www.trailforks.com/region/dalarna/
Langlaufen (längdskidåkning)
Bij voldoende sneeuw zijn er vele langlaufloipes. Sommige tegen een kleine betaling, andere gratis. Ook zijn er een heel aantal verlicht, al deze info is te vinden op de website. www.skidspar.se Je kunt hier in een bepaalde gebied zoeken en zelfs specifieke omgeving zoeken naar loipes en ook de status ervan bekijken. Verhuur materiaal, o.a.: Bjursås skicenter Lugnet in Falun, Gesundaberget, Orsa Grönklitt.
Vasaloppet
Traditionele en zeer populaire langlaufwedstrijd die jaarlijks de eerste zondag van maart wordt gehouden. De tocht van ongeveer 90km lang loopt van Sälen naar Mora.
Bjursås Ski Center
Bij dit kleinere skigebied bent u binnen een half uur rijden vanaf het huisje in Knåpbodarna. Er is 12,6km om te skiën en te snowboarden. Totaal 7 liften en de hoogte is 214m tot 394m
Romme Alpin
Dit kleinere skigebied ligt op ong. 45minuten rijden van beide huisjes. Er is 23km om te skiën en te snowboarden. Totaal 12 liften en de hoogte is van 132m tot 407m.
Skigebied Sälen
Dit grotere skigebied met 116km aan piste, bestaat uit 5 skigebieden waar je met één skipas overal kunt komen. Het ligt op ong. 2 uur rijden vanaf beide huisjes.
Skigebied Idre Fjäll
Dit skigebied heeft zo’n 41km aan piste. Het ligt op ruim 2uur rijden vanaf beide huisjes.
Snöskoter
Op allerlei plekken worden sneeuwscootersafari’s georganiseerd. Je gaat dan met een groep op pad voor 3uur of langer (afhankelijk van waar je voor inschrijft) vaak zit er een stop bij waar wat wordt gedronken en een kleine worstjes-BBQ wordt georganiseerd. Op sommige plekken kun je ook zelf een sneeuwscooter huren. Dit kan alleen als je een rijbewijs hebt van voor het jaar 2000. Falun (45min ten noorden van Falun, Svartnäs): www.moreysaventyr.se Halve dag, incl BBQ lunch prijs: 1600 pp Mora: www.kvsab.se Meerdere plekken in (buurt) Sälen, o.a: www.salenskoter.com www.skotersafari.nu www.fjallaventyr.se www.norrsjon.com (losse verhuur) Orsa: www.orsagronklitt.se
Dogsledding
Op meerdere plekken zijn in de winter hondenslee-safari’s. Er is keuze in de afstand / tijd van de tochten. Mooie ervaring, let op; kleed je warm aan! Orsa: www.orsagronklitt.se Idre Fjäll: www.adventure-dreams.se Ann Laure Benat; +46 730488983 Sälen: www.fjallaventyr.com
Schaatsen (långfärdsskridskor):
Vanaf Främby Udde resort en Ornässtugan lange afstanden geprepareerd natuurijs op het Runn meer. Bij Främby Udde resort ook verhuur van schaatsen. www.RunnWinterWeek.se Runn winter week 10-25 februari Groot internationaal schaatsfeest! Van alternatieve elfstedentocht en andere toertochten tot motor aktiviteiten, tijdens de Runn Winter Week is er van alles te beleven op en rond het Runn Meer in Falun / Borlänge Zweden

Praktische (reis)tips

Er zijn verschillende prima manieren om naar Zweden te reizen. Onderstaande info is gericht op het reizen met bestemming Falun.

  • Met het vliegtuig en huurauto (snelste manier)

De huizen liggen zo’n 2,5uur rijden vanaf vliegveld Arlanda airport. De huur van een auto kost gemiddeld 30,- per dag.

  • Met eigen vervoer over de Öresundbrug tussen Denemarken en Zweden (ruim 1600km, vanaf Utrecht)

16km lange brug en tunnel verbindt Kopenhagen met Malmö

  • Met eigen vervoer gebruikmakend van de Ferry (1450km vanaf Utrecht)

Boot Puttgarden – Rödby en Öresundbrug

  • Met eigen vervoer gebruikmakend van Stena Line (530km en 460km, vanaf Utrecht)

Nachtboot Kiel – Göteborg, inchecken eind van de dag – diner – slapen – volgende ochtend ontbijt en aankomst Göteborg. 

De keuze  hoe te reizen heeft natuurlijk te maken met eigen voorkeur.

Daarnaast is het handig je te oriënteren op soms leuke aanbiedingen van stena line of combinatietickets ferry en brug, welke er met name in laagseizoen zijn. Ook vliegtickets kunnen soms verrassend goedkoop zijn. De bruggen in Denemarken zijn twee keer tol betalen.

Veiligheidsvoorschriften in de winter

Vanaf 1 oktober t/m 1 april zijn winterbanden in Zweden verplicht en is het advies om te rijden met spijkerbanden. Als u een huurauto heeft kunt u dit bij het huurbedrijf aangeven. Als u met uw eigen auto komt zijn sneeuwkettingen zeer raadzaam.

Sneeuwhoogtes tot een meter in dit gebied zijn niet ongebruikelijk.

Wandelen en recreëren in de natuur met honden

Gegarandeerd dat ook de hond het struinen door de bossen geweldig zal vinden. Het is natuurlijk altijd belangrijk om je hond altijd in de gaten te houden en bij je in de buurt te houden. Maar zeker i.v.m. het wild wat rondloopt en ook i.v.m. jagen. Daarnaast het aan te raden om iets reflecterend om je hond te hangen, zodat ‘ie goed zichtbaar is.

Tip; neem tijdens wandelingen en tochten wat te eten en drinken mee. Onderweg zult u merken dat er met regelmaat gryllplatser zijn. Soort half overdekte hutjes met bankjes en een vuurplaats met gril. Droog hout is (vaak) ook voorradig. Veel Zweden nemen tijdens hun tochten standaard een rugzakje mee, gevuld met een thermoskan (warm) drinken, broodjes en worstjes (bröd med korv) en aansteker/firestarters.

Beleef jouw Zweden avontuur!

Onze twee authentiek Zweedse huizen helpen u onthaasten, leven dichtbij de natuur en puur genieten van ruimte en stilte. Elk jaargetijde met zijn eigen charme…

Back To Top